Witloofsoep met gerookte zalm

Na een hele tijd geen witloof meer gegeten te hebben wegens overdosis tijdens m’n kindertijd, ben ik sinds een paar jaar een absolute fan van witloofsoep. Mijn basisrecept voor deze soep is lekker, gisteren heb ik ze nog wat geupgrade naar een wat vollere en chiquere versie.

Ingrediënten:
  • 1,5 kilo witloof
  • 2 liter kippenbouillon
  • 1 bonkajuin
  • 0,5 preiwit
  • 2 à 3 stengels selder
  • peper, zout
  • nootmuskaat
  • cayennepeper
  • een pak gerookte zalm
Bereidingswijze:
  1. Snij de ui en stoof aan in een grote pot met een beetje vetstof.
  2. Kuis de prei en selder, snij deze grof en stoof mee aan.
  3. Snij het witloof in grove stukken, hou wel een 4-tal grote stronken in z’n geheel apart voor later.
  4. Stoof het in stukken gesneden witloof mee aan.
  5. Voeg na een 15-tal minuten de kippenbouillon toe, alsook peper, zout, cayennepeper en nootmuskaat.  Dit is volledig naar eigen smaak; persoonlijk hou ik wel van nootmuskaat bij witloof en de cayennepeper zorgt voor wat pit.
  6. Laat dit een 40-tal minuutjes pruttelen.
  7. Mix de soep.
  8. Snij dan de resterende witloofstronkjes in fijne julienne en voeg deze toe om even mee te garen (slechts enkele minuten!)
  9. Snij de gerookte zalm in reepjes of blokjes, leg in elk bord/kommetje wat zalm en schenk de soep hierover.
  10. Smakelijk!

In deze versie zorgt de witloofjulienne voor een knapperige toets en de gerookte zalm is een heerlijke toevoeging die de soep net wat extra’s geeft.

Wij hebben er in ieder geval van gesmuld.  🙂

Advertenties

Geplaatst op 22 april 2012, in Food en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: